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  Introduction 

1. At the most recent Joint Meeting (Bern, 22–26 March 2010), Germany proposed the 
insertion of a provision simplifying the carriage of contaminated medical devices [see 
document ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2010/33 (OTIF/RID/RC/2010/33) as well as the 
report of the most recent Joint Meeting, ECE/TRANS/WP.15/AC.1/118 
(OTIF/RID/RC/2010-A), paragraph 38]. 

2. Germany’s proposal for the insertion of a new 2.2.62.1.5.7 was the subject of comments 
by a number of delegations. Delegations were asked to transmit further comments to the 
representative of Germany, if necessary after the Joint Meeting as well, so that a draft 
multilateral agreement could be prepared. Germany also announced that it would submit a 
fresh proposal to the Joint Meeting.  

3. The comments have been incorporated to a great extent in the reworked proposal. 

  Background 

4. There is an increasing tendency among medical practices and hospitals not to carry out 
the disinfection, cleaning or sterilization of their used medical instruments/medical devices 
themselves, but to assign these tasks to external service providers. As a result, a number of 
questions arise as to how the resulting transport operations can be carried out in a safe but 
at the same time feasible manner and with reasonable effort. 

5. Such used and contaminated instruments are placed into metal sieves after use and are 
carried in tightly closed metal receptacles. 
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6. With regard to the risk of infection, which cannot be ruled out entirely, such 
contaminated medical devices are comparable to wastes assigned to waste code 18 01 04 
(according to the European Waste Catalogue – EWC) and do not require a stricter 
classification. They can therefore be exempted from the provisions of RID/ADR if certain 
conditions are met. 

7. If there is any potential danger, it consists in the possibility of cutting injuries from 
sharp instruments. Therefore such instruments require carriage in rigid, puncture-resistant 
receptacles protected against any unauthorized opening.  

  Proposal 

8. Include a new subsection 2.2.62.1.5.7, as follows: 

[Note: The amendments made to the original proposal, ECE/TRANS/ WP.15/AC.1/2010/33 
(OTIF/RID/RC/2010/33), are indicated with underlining or strikethrough text.] 

“2.2.62.1.5.7 Uncleaned Contaminated medical devices (such as surgical 
instruments) which are carried for purposes of disinfection, cleaning or sterilization 
and before their subsequent reuse following their use in medical facilities are not 
subject to the provisions of RID/ADR if packed in rigid, puncture-resistant 
packagings of metal or plastic, which must shall be designed to meet the 
construction requirements listed in 6.1.4 and to be protected against any 
unauthorized opening. 

The packagings shall bear a written description the inscription of the contents 
(“uncleaned contaminated medical devices”). In the event that When using 
overpacks, these are used, they shall be marked in the same way, except unless when 
the marking remains visible. 

These packagings shall meet satisfy the general packinging provisions requirements 
of 4.1.1.1 and 4.1.1.2 and shall be capable of  retaining the medical devices when 
dropt from an successfully passing the drop test as described in 6.3.5.3 as specified 
in 6.3.5.2 at a drop height of 1.20 m.  

Following the appropriate drop sequence, no item shall have punctured the wall 
from within the packagings, and there shall be no leakage of liquid. The packagings 
shall be able to be cleaned and disinfected. The provisions of Chapters 1.1, 1.2, 1.3, 
1.4, 1.5, 1.6 and 1.8, Part 2, and sections 7.5.1 (apart from subsection 7.5.1.4), 7.5.7 
and 7.5.8 shall remain applicable. 

This exemption shall not apply to contaminated uncleaned medical devices 
containing infectious substances in Category A. These devices shall be assigned to 
UN No. 2814 or 2900. 

Note:  This provision shall not apply to medical devices contaminated or filled with 
other dangerous goods that meet the definition of another class.” 

  Justification 

6. The proposed subsection would ensure that contaminated medical devices are carried in 
puncture-resistant, tightly closed receptacles. In the event of an accident, the risk of injury 
to human beings or animals is thus reduced. The risk of infection can be considered 
extremely low and is comparable to the risk associated with wastes assigned to waste code 
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18 01 04 according to EWC; therefore the packing provisions provided for such wastes are 
sufficient in this respect also. 

7. Since the term “medical device” can refer to a wide range of different medical devices 
and accessories, which may be contaminated or filled with other dangerous goods (such as 
corrosive, toxic or flammable liquids, solids or gases) in individual cases, the note clarifies 
that the simplified new provision of 2.2.62.1.5.7 shall not apply to such cases. 

8. Hence adverse effects on safety are not to be expected. 

    
 

 
 


